Cervikalni sindrom i bol u vratu

Cervikalni sindrom je najučestalije oboljenje današnje populacije. Prisutan je u gotovo svim nacijama i nužno je povezan sa današnjim načinom života. To je jedna vrlo komplikovana dijagnoza. Odnosi se na skup simptoma koji se ispoljavaju bolom u vratnom delu i zračenjem bola do ramena i ruke, zatim prekordijalnu regiju, potiljačno područje, lopatice, kao i leđa. Neki od uzročnika mogu biti određeni problemi sa krvnim sudovima, osteoporoza, traume, tumori i urođene malformacije kičmenih pršljenova.

Cervikalni sindrom i bol u vratu su veoma usko povezani. Najčešće se usled nepravilnog položaja glave i vrata, kao i lošeg držanja kičme, javlja bol i ukočenost vratnog dela kičmenog stuba, kao i slabost mišića glave, vrata i rameno – lopatičnih mišića. Takođe se neretko javljaju i vrtoglavica, smanjena koncentracija, zamor, pa čak i teži stadijum trnjenja ruku i lica. Kod određenog broja pacijenata, pokretljivost je dosta ograničena. Svi pomenuti uzroci vremenom dovode do degenerativnih promena na pršljenovima i zglobovima u vratnom delu kičme.

Cervikalni sindrom – proces lečenja

Ono što mi pružamo i što je uslov za uspešan oporovak jeste adekvatna dijagnostika i pregled specijaliste fizijatra, u ordinaciji Skulptura S. Sledeći korak jeste fizikalna terapija koja je indikovana na osnovu tegoba i ustanovljene dijagnoze. 

Najvažnije je otkriti uzroke koji nanose bol, stvarajući psihofizičku napetost. Manifestuju se u vidu spazma, umanjene pokretljivosti, ili neuroloških “ispada”.

Nakon fizikalnih agenasa, preporuka je kineziterapija. Na specijalističkom pregledu se posebna pažnja posvećuje načinu tretiranja očuvanja i poboljšanja stanja pacijenata, dok su van aranžmana fizikalne terapije.

Usluge koje pruža Skulptura S, odnosno fizikalna terapija, indikovana je u cilju poboljšanja cirkulacije i stabilnosti opšteg psihofizičkog stanja pacijenata. Ključna stvar jeste da se telo dovede u  stadijum opuštanja i obezboljavanja mišića. Takođe, potrebno je doprineti bržem zarastanju koštane strukture, poboljšavanju pokretljivosti i jačanju mišića i mišićnog tonusa, generalno uzevši. 

Pored toga, stavljamo akcenat na poboljšanje prokrvljenosti i stimulaciju nerava, kod raznih oblika pareza i neuroloških oboljenja. Takođe, sveobuhvatnom terapijom postižemo sprečavanje i stagnaciju razvoja deformiteta kičmenog stuba. 

Izuzetno je važno da se cervikalni sindrom adekvatno leči, jer se na taj način sprečava trajno oštećenje kičmene moždine i nerava. Svakako, ono što je možda i glavni cilj, jeste da se pacijentu pomogne, kako bi uspeo da održi ritam svakodnevnih aktivnosti u najvećoj mogućoj meri. 

Saveti i preporuke

Program vežbi, kao i određivanje terapije za cervikalni sindrom je individualan, u zavisnosti od stanja pacijenta. Stoga je i program vežbi koje će fizijatar oderediti specifičan  i u skladu sa trenutnim stadijumom tegoba sa kojima pacijent dolazi. Vežbe se moraju izvoditi pravilno i pod nadzorom terapeuta, kako bi efekat izlečenja bio što potpuniji. Kasnije, kada se program vežbi i pravilnog držanja tela u određenim situacijama potpuno usvoji, pacijenti mogu da upražnjavaju  preporučene vežbe i u kućnim uslovima. 

Savetuje se da se u ovakvim stanjima izbegavaju dugotrajni položaji tela, kao što su sedenje, stajanje i bilo kakvi drugi jednolični polažaji. Ukoliko ne postoje nikakve druge prepreke  psihološke, ili neke druge prirode, uz ovakav pristup lečenju i pridržavanje svih preporuka lekara i terapeuta, efekat izlečenja nikada ne izostaje. Zato je Skulptura S pravi izbor, da se na posvećen i nadasve stručan način pobrinemo za zdravstveni problem svakog pacijenta.